Bereken uw risico op een hart- en vaatziekten

Als u wilt weten of u kans maakt op een hart- en vaatziekte bereken dan de triglyceride / HDL ratio. Als die groter dan 1,3 is moet u zich zorgen maken. Trouwens HDL (goed cholesterol) en LDL (slecht cholesterol) zijn geen cholesterol maar lipoproteïnes die cholesterol vervoeren.

Help anderen met hun gezondheid en deel deze informatie

Welkom op de website
Alles over de ziekte
Alles over de behandeling
Consult aanvraag

Oorzaken van hart- en vaatziekten

Hart en vaatziekten

Atherosclerose (aderverkalking)

Atherosclerose, ook wel aderverkalking genoemd, is de basis voor vele hart- en vaatziekten zoals hartinfarct, herseninfarct,

etalagebenen,

angina pectoris en zelfs hoge bloeddruk.

Atherosclerose wordt veroorzaakt door een

lichte ontstekingsreactie

van het lichaam. Cholesterol speelt hierin maar een bescheiden rol. Jarenlang is ons door het Voedingscentrum onterecht geadviseerd om voeding met veel cholesterol, zoals eieren, te vermijden. Nu blijkt het dat een ei per dag het risico op een hart- en vaatziekte

helemaal niet verhoogt.

Verkeerde voedingsadviezen van het Voedingscentrum verhogen het risico op hart- en vaatziekten

Maar er worden nog meer verkeerde adviezen, vooral door het Voedingscentrum, gegeven over voeding die het risico op hart- en vaatziekten kunnen vergroten. Het Voedingscentrum beweert al veertig jaar:

als ezelsbruggetje geldt: verzadigd vet = verkeerd, onverzadigd vet = ok“. Maar voor

de stelling

van het Voedingscentrum dat verzadigd vet het risico op hart- en vaatziekten vergroot is geen enkel bewijs gevonden.

Hoe vaak komen hart- en vaatziekten voor: In 2010 bezochten volgens de RIVM bijna een half miljoen mensen een ziekenhuis in verband met een hart- en vaatziekte. In 2011 waren er 850.000 patiënten die een hartinfarct of beroerte hebben gehad of die leden aan hartfalen. Met kanker op één zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer twee in Nederland. In 2014 overleden 38.000 Nederlanders eraan.

Bovendien zou volgens het Voedingscentrum linolzuur (omega-6) in zonnebloemolie en Becel margarine het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Maar door een recente publicatie van het NOS journaal blijkt dat: “de omega-6-groep meer kans liep om te overlijden aan een hart- of vaatziekte dan de controlegroep“. Proefpersonen die verzadigd vet vervingen door onverzadigd omega-6 zoals in zonnebloemolie en becel margarine hadden een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Het Voedingscentrum is echter niet van plan dit verkeerde advies te corrigeren en stelt op hun website: “Eén onderzoek is geen onderzoek“. Daarbij vergeet het Voedingscentrum even te melden dat het hier om een meta analyse gaat van een groot aantal studies waarbij meer dan 11.000 mensen betrokken waren. Dit laat goed zien hoe ver het Voedingscentrum wil gaan om de waarheid te verdraaien.

Cholesterol veroorzaakt geen hart- en vaatziekten

Cholesterol is een heel belangrijke bouwstof

Over cholesterol wordt heel veel onzin beweerd. Er bestaat volgens velen “goed cholesterol” HDL en “slecht cholesterol” LDL. HDL en LDL zijn echter helemaal geen cholesterol maar lipoproteïnes die cholesterol vervoeren.

Er zijn 5 soorten LDL: Bloedonderzoek maakt geen onderscheid tussen deze soorten. Alleen de hele kleine LDL deeltjes, VLDL, verhogen het risico op hart- en vaatziekten. U produceert deze schakelijke kleine LDL als u gewicht rond uw middel vast houdt en uw triglyceride / HDLC ratio hoger dan 1,3 is.

Het klinkt misschien vreemd maar cholesterol is voor de mens een onmisbare stof. Het wordt voor de productie van celmembranen, vitamine D, geslachts- en bijnierhormonen en galzuren gebruikt. Cholesterol is zo belangrijk dat als we minder cholesterol eten het lichaam gewoon extra cholesterol maakt. Het omgekeerde gebeurt ook, als we meer cholesterol binnen krijgen via voeding maakt het lichaam zelf minder cholesterol.

Cholesterol verlagende geneesmiddelen hebben ernstige bijwerkingen

Door regulier werkende artsen worden cholesterolverlagende geneesmiddelen van de statine klasse zoals lipitor en zocor voorgeschreven. Deze middelen hebben echter ernstige bijwerkingen. Het is eigenlijk te bizar voor woorden maar grootschalig onderzoek laat zien dat statines het risico op diabetes verhogen. Statines verminderen ook de productie van CoQ10. Spierpijnen en vermoeidheid zijn de eerste signalen van deze afname in CoQ10 productie.

Verhoogt het risico op diabetes: Cholesterol verlagende geneesmiddelen van de statine klasse verhogen het risico op diabetes type 2. Dat is eigenlijk te gek voor woorden! Statines zouden eigenlijk het risico op hart- en vaatziekten moeten verlagen maar doordat er door statines een verhoogd risico ontstaat op diabetes wordt het risico op een hart- en vaatziekte weer groter.

Cholesterol Myth

Cholesterol & Heart Disease Myth (Monica Study)

Een gezond niveau aan cholesterol kan ook worden bereikt met laag glycemische voeding en een mediateraan dieet. Extra beweging versterkt de effecten van een dieet.

Hoge bloeddruk

Mogelijke oorzaken van een hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk (hypertensie) is net als koorts geen ziekte maar een signaal dat er iets mis gaat in het lichaam. Een hoge bloeddruk kan vele oorzaken hebben, maar in 90 – 95% van de gevallen wordt er geen oorzaak gevonden. Dit noemt men essentiele hypertensie. Een hoge bloeddruk (hypertensie) kan door langdurige stress ontstaan. Bijvoorbeeld stress die wordt veroorzaakt op het werk. Het is dan niet verstandig om direct naar de bloeddrukpillen te grijpen maar eerst te proberen de werksituatie te veranderen. Diabetes en overgewicht vormen ook een risicofactor voor het ontwikkelen van een hoge bloeddruk.

Behandeling van een hoge bloeddruk

Door regulier werkende artsen worden meestal bloeddrukverlagende geneesmiddelen van de ACE remmer klasse ingezet zoals captopril en enelapril. Deze middelen hebben een extra voordeel voor diabetespatiënten. Middelen zoals captopril verbeteren de gevoeligheid van het lichaam voor insuline.

Maar een te hoge bloeddruk kan ook worden verlaagd door middel van leefstijl aanpassingen. Een zoutrestrictie,

extra intensieve beweging en een mediterane voeding hebben allemaal een gunstig effect op de bloeddruk.

Cardiomyopathie

Cardiomyopathie en hartfalen

Cardiomyopathie is een ziekte van de hartspier waardoor de pompfunctie van het hart sterk verminderd wordt. Er bestaan verschillende soorten van cardiomyopathie. Men spreekt van hartfalen als de pompfunctie zo ver achteruit gaat dat het hart niet meer in staat is om voldoende bloed door het lichaam te pompen. Een langdurige onopgemerkte hoge bloeddruk kan hartfalen veroorzaken.

Behandeling cardiomyopathie en hartfalen

Cardiomyopathie kent een ongunstig ziektebeloop. Een cardioloog zal in de meeste gevallen alleen middelen in kunnen zetten die de progressie van de ziekte vertragen. Maar een patiënt gaat dan toch langzaam achteruit.

Een geheel nieuwe vorm van geneeskunde, waarbij voedingssupplementen worden gebruikt, biedt echter wel mogelijkheden waarmee de klachten van cardiomyopathie en hartfalen aanzienlijk kunnen worden verminderd of, in sommige gevallen, een totale genezing mogelijk is. De belangrijkste supplementen in dit behandelingsprotocol zijn:

  1. CoQ10
  2. Carnitine
  3. D-Ribose
  4. Magnesium

Hier vindt u de resultaten die tot nu toe behaald zijn met het hartfalenprotocol

Nog niet gebruikte wetenschappelijke artikelen

  1. Hoenselaar R. Nutrition. 2012 Feb;28(2):118-23. doi: 10.1016/j.nut.2011.08.017. Saturated fat and cardiovascular disease: the discrepancy between the scientific literature and dietary advice
    Results and conclusions about saturated fat intake in relation to cardiovascular disease, from leading advisory committees, do not reflect the available scientific literature. [Article]
  2. Siri-Tarino PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM. Am J Clin Nutr. 2010 Mar;91(3):535-46. doi: 10.3945/ajcn.2009.27725. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease
    A meta-analysis of prospective epidemiologic studies showed that there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD. [Article]
  3. Dreon DM, Fernstrom HA, Campos H, Blanche P, Williams PT, Krauss RM. Am J Clin Nutr. 1998 May;67(5):828-36. Change in dietary saturated fat intake is correlated with change in mass of large low-density-lipoprotein particles in men
    These data indicate that a high saturated fat intake (especially 14:0 and 16:0) is associated with increased concentrations of larger, cholesterol-enriched LDL and this occurs in association with decreased HL activity. [Article]
  4. Pahor M, Psaty BM, Alderman MH, Applegate WB, Williamson JD, Furberg CD.`Diabetes Care. 2000 Jul;23(7):888-92. Therapeutic benefits of ACE inhibitors and other antihypertensive drugs in patients with type 2 diabetes
    Compared with the alternative agents tested, ACE inhibitors may provide a special advantage in addition to blood pressure control. [Article]
  5. Toft I, Bønaa KH, Ingebretsen OC, Nordøy A, Jenssen T. Ann Intern Med. 1995 Dec 15;123(12):911-8. Effects of n-3 polyunsaturated fatty acids on glucose homeostasis and blood pressure in essential hypertension. A randomized, controlled trial
    Fish oil, in doses that reduce blood pressure and lipid levels in hypertensive persons, does not adversely affect glucose metabolism. [Abstract]