Voedingscentrum.nl maakt gebruik van cookies. Waarom? Lees onze uitleg

GezondGroeien

App voor Facebook en mobiel In deze gratis app vind je antwoord op je vragen over gezonde voeding, tijdens je zwangerschap en voor je kind. Het staat boordevol tips en weetjes. Ook volg je de ontwikkeling van je kind. En het biedt nog veel meer, bijvoorbeeld leuke recepten en een handige checklist. Nu beginnen

Halvarine met linolzuur kan prima op je boterham

8 februari 2013
Omega-6-vetzuren in halvarine, zoals linolzuur, kan je gewoon op
 brood eten. Een laagje halvarine is juist goed voor je. Door het te eten krijg je allerlei goede voedingsstoffen binnen. Denk aan vitamine A, D en E. Halvarine op brood past in een gezond eetpatroon.

Deze week stond in een nieuwsartikel dat hartpatiënten een grotere kans hebben om te sterven aan hart- en vaatziektes bij het eten van veel omega-6-vetzuren. Dit ene onderzoek betekent niet dat je nu omega-6 als linolzuur moet vermijden. 

Eén onderzoek is geen onderzoek

Het onderzoek uit het artikel is gedaan onder mensen die al een hartaanval hebben gehad, dus niet onder gezonde mensen. Daarnaast kregen ze veel meer omega-6 toegediend dan je gewoonlijk binnenkrijgt via smeersel op je brood. Dus je kan dit ene resultaat niet vertalen naar gezonde mensen. Linolzuur is in de eerste plaats een belangrijke bouwstof voor het lichaam en heeft een gunstig effect op het cholesterol.

Lekker smeren

We blijven dus adviseren om je brood te besmeren met halvarine. Let wel bij het kiezen van broodsmeersel op de hoeveelheid verzadigde vetten. Kies bij voorkeur voor halvarine en laat roomboter zo veel mogelijk staan. Op het etiket lees je meer over de samenstelling van het product.

Lees meer over goede en verkeerde vetten 

Wat is het verschil tussen goed en slecht cholesterol

Zo lees je een etiket